onsdag 26 augusti 2009

. Självkänsla



Psykologer hävdar att i stort sett alla aspekter av livet – lycka, framgång, relationer, prestationer, kreativitet, till och med våra sexliv – beror på en kärnegenskap: vår självkänsla. Djupt inne i oss själva bär vi på en bild av hur vi är som personer och hur mycket vi är värda i våra relationer till andra. Alldeles oavsett hur nära vår självbild ligger verkligheten så vägleder den oss genom vår vardag och påverkar allt från yrkesval till hur vi klär oss. Självkänslan kan liknas vid en oljemålning, lager efter lager av färg har lagts till genom åren och format en komplex inre bild. Varje gång våra föräldrar, lärare eller vänner anmärkt på oss ("du är dum" eller "du är duktig") och varje gång vi tolkat andras beteende ("de valde honom för att han är mer populär än jag") så lägger vi dit ett lager till på målarduken. Målningen utgör det perspektiv som vi ser oss själva utifrån och det är inte lätt att ändra på när färglagren väl blivit för tjocka.
Många tvivlar så mycket på sig själva att det begränsar dem. Vi tvivlar på vår förmåga att lyckas med ett nytt jobb, på om vår partner kommer att stanna kvar hos oss eller på om vi kommer att klara av en utbildning. Men oavsett vilken situation man ställs inför så finns alltid ett val: antingen kan man låta tvivlen styra ens handlingar eller så kan man bearbeta tvivlen och förbättra det man kan påverka och acceptera det man inte kan påverka. Även om bilden som utgör vår självkänsla sitter djupt så kan vi alla skala av de negativa lagren och ersätta dem med positiva. Först då kan vi börja jobba med den allra viktigaste relationen i våra liv – den till oss själva.


Övergripande resultat
94% av 100%


Ditt resultat antyder att du har väldigt god självkänsla. Att du värdesätter dig själv återspeglas i ditt privatliv, dina relationer och i din karriär. Du utstrålar självförtroende och vågar satsa helhjärtat på saker. Din goda självkänsla gör troligen att du hanterar stress bra och att du över huvud taget mår bra. Uppskatta och vårda den här egenskapen för den kommer att ta dig långt i livet.
Bra jobbat!

Gör testet HÄR
//Maja - Ska vara nöjd med den egenskapen. Ska alltid tro på sig själv!

1 kommentar:

karin sa...

Åh men guud de hade ja ju glömt att melvin ska komma idag, maja mycket kan hända på 5 timmar fast nu e de baraja 21.37 e kl nu så skynda o tryck ut han =) ja känner att de e på gång maja =) hejja hejja melvin ... Tänkte ja skulle sno ditt sista inlägg de va väldigt bra o passar in på en jag känner så hon kanske läser de då =) Lycka till med förlossningen du ligger väl där nu * hoppas *kram